En berättelse om två rörelser

Den mekaniska klockan kan spåra sitt ursprung tillbaka till de medeltida urmakarna som övade sitt hantverk i små europeiska verkstäder för århundraden sedan. De tidigaste mekaniska klocktillverkarna var katolska munkar som uppfann tidtagarna som ett sätt att informera dem när vissa böner skulle utföras. Dessa tidiga enheter saknade någon typ av urtavla och skulle helt enkelt klingas vid angivna punkter hela dagen som en påminnelse till munkarna. Det engelska ordet för "klocka" kommer från latin "clocca" som betyder "klocka" som ett bevis på deras ursprungliga funktion.

Mot slutet av medeltiden blev verktyget som används för att tillverka klockdelar mer exakt, vilket möjliggjorde att komponenter skapades med mycket högre toleranser och viktigast av allt mindre och mindre. Maskiner som en gång var jätte, otympliga järnlabyrinter av kugghjul, kammar och remskivor som fick sin kraft från vikter som väger hundratals pund, började långsamt förvandlas till eleganta föremål som skulle få sin kraft att springa från en diskret liten fjäder gömd inuti rörelse, som lätt kan lindas för hand.

Dessa mindre och lättare delar - tillverkade av mässing, brons eller andra legeringar - gjorde att klockan blev bärbar under 1400-talet. Den tidigaste vårdrivna klockan var en gåva till Philip den gode, hertigen av Bourgogne och finns idag i Germanisches Nationalmuseum.

En tidig vårdriven bärbar klocka ca. 1570

När bärbarhet blev allt vanligare skulle nästa logiska steg i utvecklingen av den mekaniska klockan vara bärbarhet. Delvis tack vare uppfinningen av huvudkällan började det klocktillverkande samhället centrerat i den bayerska staden Nürnberg alltmer fokusera på produktionen av de små klockorna, som så småningom skulle bli de första klockorna. Dessa tidiga klockor designades för att bäras främst som hängsmycken eller bärs i fickan och blev snart känd som Nürnbergägg för de ovalformade mönster som många av dem antog. Inte länge blev dessa miniatyrmekaniska underverk populära bland den europeiska adeln och de mycket rika.

Nürnbergs urmakare, Peter Henlein (ibland ”Hele”), tillskrivs till stor del att han var en av de tidiga pionjärerna för de nya ”klockurar” som hade svept över kontinenten. Henleins prestationer förevigades i ett avsnitt av den tyska humanisten Johann Cochlaeus:

”Peter Hele, fortfarande en ung man, skapar verk som även de mest lärda matematikerna beundrar. Han formar klockor med många hjul ur små järnbitar som kör och klockar timmarna utan vikter i fyrtio timmar, oavsett om de bärs vid bröstet eller i en handväska. ”

Ett Nürnbergägg krediterat Peter Henlein, ca. sent 1500-tal.


Förutom de övre klasserna fann klockor också användning bland vanliga yrkesverksamma, och ett specifikt yrke gav klockan sitt namn. Som så ofta är ordet "watch" spårar dess ursprung till avlägsna rötter, i detta fall: Old English. Uttrycket woecce avser vaktmästare i gamla tider som fick i uppgift att hålla vaksam vakt över sina inlägg, vare sig det är en stadsmur, en slottvall eller ett högt skepps mast. De första miniatyriserade bärbara klockorna användes av dessa män för att informera dem när deras uppgifter skulle börja och sluta. På samma sätt som begreppet "tränare" började tillämpas på det skor som används av idrottare under träning, skulle dessa klockor snart anta namnet på väktarna som använde dem och hjälpa dem att förbli vaksamma och vaksamma.

Under århundradena blev den mekaniska klockan mer förfinad. Nya och bättre material introducerades som kunde prestera bättre och kunde finjusteras till mer exakta toleranser, vilket ledde till att titta på rörelser som blev mer exakta och tillförlitliga. Nya tekniker införlivades också i produktionsprocessen, såsom värmebehandling av stålkomponenter, som gjorde dem blåa och gjorde dem mer motståndskraftiga mot korrosion. Trots dessa framsteg förblev den grundläggande förutsättningen för hur en mekanisk klocka fungerade oförändrad. Varje samtida av Peter Henlein kunde titta på en klockrörelse som gjordes 1900 och omedelbart identifiera de flesta delarna och förstå deras funktion. Huvudfjädern, växeltåget och balansen, alla gjorde vad de hade gjort i Nürnberg på 1500-talet.

Den första stora förändringen av den mekaniska klockan skulle inte ske förrän införandet av den automatiska (eller ibland kallade eviga) rörelsen. Ett antal klocktillverkare hade experimenterat med att skapa en rörelse som kunde vinda sig själv utan att användaren behövde linda huvudfjädern manuellt. Till skillnad från en konventionell handlindningsrörelse kan en automatisk rörelse lindas själv genom bärarens passiva handlingar. För att åstadkomma detta förlitade sig tidiga experimentella mönster på att fästa extra komponenter i rörelsen som skulle rotera eller studsa, vilket skapade en kraft som kunde överföras genom ett kugghjul för att automatiskt linda huvudfjädern. För att effektivt åstadkomma detta skulle dock klockan först behöva migrera från en mans ficka till hans handled.

En typisk mekanisk fickurrörelse från början av 1900-talet av Elgin.


Mot slutet av 1800-talet använde män allmänt fickur, medan klockor som bärs som smycken - antingen runt halsen eller på handleden - betraktades som feminint mode. Denna uppfattning skulle långsamt börja förändras till följd av krigföring och soldaternas praktiska behov på slagfältet. Från början av boerkriget började klockor som designats för att bäras av män på handleden bli allt populärare. Några av de tidigaste bilderna vi har av män som bär armbandsur är från soldater som tjänar under denna Sydafrikakonflikt.


Boer War soldater med en som bär ett bärbart armbandsur.

Vid första världskriget blev armbandsur - eller armband som de ofta kallades - allt vanligare för män. Till skillnad från en fickur kunde en klocka på handleden ge militärpersonal omedelbar tillgång till tiden, vilket var avgörande för att genomföra samordnade manövrer utan att signalera avsikter till fiendens styrkor.

Det var under hans tid som brittisk soldat under första världskriget att John Harwood skulle tänka sig tanken på sin automatiska klocka. Som son till en urmakare kunde Harwood snabbt identifiera de begränsningar som den traditionella manuella vindklockan upplevde när de ställdes inför svåra förhållanden på slagfältet, särskilt de som uppstod av verkligheten i diken. Standardklockan för första världskrigets soldat var ofta en handlindad fickur som hade konverterats för att bäras på handleden, ofta kallad en dikeur.

Två tyska första världskrigets soldater med en som bär en ombyggd fickur på handleden.

Dessa klockor var ofta mottagliga för att vatten och smuts trängde igenom väskan, vilket fick rörelsen att sluta fungera. Underlåtenhet att hålla noggrann tid kan också orsakas av att en soldat helt enkelt glömmer att linda sin klocka. Harwood såg en rörelse med en rotor fäst som skulle svänga fram och tillbaka med varje rörelse på bärarens arm, varigenom klockan lindas automatiskt. Strax efter kriget började Harwood förfina sina idéer och 1923 utfärdades ett patent för den första automatiska klockan som kom in i serieproduktion.

När återvändande soldater förde med sig sin krigsvana att bära klockor på armen istället för i en ficka, började trenden bland befolkningen att flytta mot armbandsur. Denna modeförändring gjorde det möjligt för tillväxten av automatiska klockor att öka under decennierna efter kriget; hjälp av utvecklingen av innovativa material och konstruktioner som gjorde den automatiska rörelsen effektivare.

Klockrörelser skulle förbli relativt oförändrade i årtionden fram till 1950-talet. Under dessa år efter andra världskriget skulle klockindustrin inte isoleras från effekterna av elektronikåldern och strävan att göra varje produkt billigare och mer tillförlitlig. Snart upptäckte ingenjörer sätt att ersätta de medeltida klockdelarna som huvudfjädrar och balansera enheter med batterier, reisters och elektromagnetiska spolar.

Efter införandet av vissa övergångstekniker som transistorstyrda elektroniska rörelser och stämgaffelrörelser; ingenjörer kunde äntligen göra kvarts tidtagning i mitten av 1960-talet. Forskare kunde utnyttja kvartskristallens stabila resonansegenskaper när en elektrisk ström appliceras, för att reglera tidtagningen av en rörelse i mycket exakt grad. Även om de första kvartsklockorna uppfanns 1927 på Bell Labs, skulle det krävas införandet av halvledarelektronik för att möjliggöra att tekniken kan vara mycket miniatyriserad för att vara möjlig för ett armbandsur.

Trots att de främst har utvecklats bland schweiziska företag, t.ex. Girard-Perregaux som fastställde resonansfrekvensen på 32 768 hertz, det var främst asiatiska företag som skulle komma att dominera kvartsrörelseproduktion och klockmarknaden. Detta ledde till ett stort antal vördnadsfulla och historiska schweiziska klockhus för att stoppa produktionen av sina mekaniska klockor och många upphörde tillsammans, vilket ledde till det som ofta kallas kvartskrisen inom det horologiska samfundet.

Vid 1970-talet började det se ut som om den mekaniska rörelsen äntligen skulle förflyttas till historiens papperskorg; okomplicerat att gå med i en lång lista med andra föråldrade tekniker som 8-spårspelare och videobandspelare. Det är inte förvånande att allmänheten anammade kvartsteknologi så snabbt och enkelt. Oavsett hur välgjord mekanisk klocka är, oavsett hur många juveler eller hur väl den är dekorerad; det kommer aldrig att bli så exakt som en kvartsklocka. Den enkla sanningen är att en Patek Philippe som kan kosta över 100 000 euro inte kommer att hålla tiden bättre än en Casio kvartsklocka som kostar 20 euro.

Det finns väldigt få föråldrade tekniker som lyckas hålla ut mycket länge efter att en nyare teknik introduceras som är överlägsen på så många sätt. Av någon anledning har dock mekaniska klockor inte bara lyckats överleva i vår moderna värld av digitala nedladdningar och en mobiltelefon i varje ficka, men i många fall fortsätter de att trivas. De som uppskattar kvartsklockor berömmer dem med rätta för deras fantastiska noggrannhet som ofta kan vara inom några sekunder om året. De berömmer dem också för de mycket låga kostnaderna att äga, eftersom de flesta kvartsklockor bara kräver ett byte på fem euro en gång vart tredje år. Kvartsfläktar är också snabba med att påpeka att inköpspriset för en kvartsklocka är mycket lägre än för en mekanisk klocka. De är också mer ogenomträngliga för magnetism och temperaturförändringar och en lång lista med andra mycket giltiga punkter som talar om överlägsenhet inom kvartsteknologi.

Grundläggande kvarts klockrörelse.

Så frågan för många kvarstår: varför? Varför finns det miljontals anhängare runt om i världen som förblir så fanatiskt förälskade av en teknik som fanns vid en tidpunkt då vi fortfarande brände häxor på bålen. Mekaniska klockor är obestridliga baserat på en teknik som är dyrare och mindre tillförlitlig än de rymdåldern datoriserade underverk av teknik som kvarts klockor förkroppsligar. Det är svårt för många att förstå varför dessa fjädrar och redskap och små juveler inte begravdes för årtionden sedan i en grunt omärkt grav tillsammans med torskbitar och pulveriserade peruker.

Men titta på entusiaster har aldrig varit en rationell grupp människor. En mekanisk klocka som består av hundratals olika bitar: broar, skruvar, hårfjädrar, syntetiska rubiner, spännhylsor och spakar är knäppa små maskiner. Medan det är imponerande, kommer det virvlande av små metalldelar med roliga namn aldrig att hålla tiden inom en sekund om året. De kommer att agera udda runt magneter, deras prestanda kommer att lida under temperatursvängningar, kort sagt, de kommer aldrig att vara perfekta som deras kvartskusiner. Och ändå finns det något med dem som miljoner människor runt om i världen tycker är så fängslande.

Framifrån och bakifrån av skelettiserad mekanisk rörelse från Claude Meylan.

Kanske är det historien eller hantverket, traditionen eller historien som fängslar oss. Det finns de som talar om att en mekanisk klocka har en själ, och de har ofta svårt att formulera vad den flyktiga kvaliteten betyder för dem. Kanske har de bevittnat den delikata skönheten i en mekanisk rörelse i drift och har sett det perfekt koreograferade samspelet mellan alla delar, för att bilda en extraordinär dans som överskrider århundradena för att leverera till oss nu, vår tid.

Ingen skulle argumentera för att kvartsklockor inte har sin plats. I själva verket är den stora majoriteten av klockor som produceras idag kvarts. De är det bästa valet av miljoner eftersom de inte frågar mycket om oss. Precis som en Toyota är en kvartsklocka pålitlig, billig att äga och när du behöver den kan du vara säker på att den är redo att gå.

Men den mekaniska klockan, med alla sina egenheter, lever oförklarligt trots sina brister och behov; trots att vi måste slingra den eller skaka den för att väcka den, eller att den kräver uppmärksamhet oftare och behöver service. Kanske är det dock dessa brister som är de saker som älskar dem för oss. De är ofullkomliga, precis som vi och våra nära och kära. De kräver uppmärksamhet och vård. Men viktigast av allt är att de inte är engångsbruk. En ordentligt omhändertagen mekanisk klocka kan överlämnas genom en familj och fortsätta att utföra sin plikt som en trogen tidtagare i generationer. Kanske är det denna förståelse som förenar mekaniska entusiaster till en röd tråd, som inte bara når långt in i historiens djup utan tillåter oss att lämna lite av oss själva in i framtiden.

Fotokrediter
Bärbar klocka - Rauantiques, CC-BY-SA-4.0 Nürnbergägg - Peter R. Suter Boer War Soldiers - Public Domain World War I Soldiers - From the Collection of Sam Wouters Elgin Pocket Watch Movement - Eric Gregoire Quartz Wristwatch Movement - Eric Gregoire Claude Meylan Skeleton - Eric Gregoire

Speciellt tack till Eric Gregoire